Dünyanın En Gizemli 10 Arkeolojik Buluntusu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dünya üzerinde bulunan her arkeolojik buluntunun açıklamasını yapmak mümkün olamayabilir. Bu gizemli buluntular insanlar tarafından çok ilgi görmüştür. Milyonlarca yıldır insanların yaşadığı bu dünyanın geçmişi hakkında maalesef ki her şeyi bilmiyoruz. Yapılan çalışmalarla beraber birçok yeni bilgi hayatımıza katılmaya devam ediyor. Bilinmezliği süregelen bu durumunda arkeolojik çalışmalar eşliğinde çıkan buluntuların bazıları insanlara çok ilginç gelmiş ve “gizemli” olarak nitelendirilmiştir. Bazıları için bilim insanlarının verdikleri cevaplar olsa da insanlar için hala gizemli konumda bulunmuştur. İşte insanlar için gizemini koruyan 10 arkeoloji buluntu:

Stonehenge

Stonehenge - İngiltere

Stonehenge – İngiltere

İngilizce olarak “asılı taşlar” anlamına gelmektedir. Neolitik Çağ’a tarihlendirilmektedir ve 5 kademe şeklinde yapımı Tunç Çağı’na kadar devam etmiştir. uzun bir süre mezar olarak kullanıldığı düşünülmektedir.

Voynich Elyazması

Voynich Elyazması - İtalya

Voynich Elyazması – İtalya

Voynich Elyazması bilinmeyen bir dilde yazılan tıp, astronomi ve diğer bilim dallarına ait bilgiler içeren bir kitaptır. 15cm x 22,5cm boyutlarında olan kitap 240 sayfadan oluşmaktadır fakat yazıldığı zaman 270 sayfa olduğu düşünülmektedir. 15. yüzyılda yazılmıştır. 1912 yılında ortaya çıkmıştır. Bilim insanları bu kitabı yazan kişinin tembellikten kelimeleri kısalttığını veya değiştirdiğini söylemektedir. Bununla beraber insanlar bu kitabın gizemli olduğunu hatta uzaylılar tarafından unutulduğunu düşünmektedir.

Göbeklitepe

Göbeklitepe - Türkiye

Göbeklitepe – Türkiye

Dünya üzerindeki bilinen en eski tapınak olarak anılmaktadır. Şanlıurfa’da bulunmaktadır. Günümüzden 10.000 yıl önce yapılmıştır. Antropomorfik unsurlar bulunmaktadır. Dönemin faunası ve florası hakkında çizimlerle bilgi vermektedir. Etrafında konut alanı bulunmaması en büyük gizemlerden biridir. İnsanların ritüel için farklı yerleşim yerlerinden buraya geldiği de düşünülenler arasındadır.

Torino Kefeni

Torino Kefeni - İtalya

Torino Kefeni – İtalya

İtalya’da bulunan Torino kefeninde görünen yüz ve vücut silüeti bulunmaktadır. Bu silüetin İsa peygambere ait olduğunu düşünen insanların sayısı oldukça fazladır. Kefenin 4. yüzyıla ait olduğu söylenenler arasındadır fakat hala İsa peygambere ait olduğunu söyleyenler bulunmaktadır.

Ürdün’de Bulunan Bakır Yazıtlar

Bakır Yazıtlar - Ürdün

Bakır Yazıtlar – Ürdün

Ölüdeniz Bakır Yazıtları olarak da bilinmektedir. 2000 yıllıktır. Üzerinde gizli bir tapınağa ait bilgiler olduğu düşünülmektedir. 1957 yılında keşfedilmiştir.

Khatt Shebib Duvarı

Khatt Shebib Duvarı - Ürdün

Khatt Shebib Duvarı – Ürdün

İlk olarak 1948 yılında keşfedilmiştir ve ülke boyunca uzanan amaçsız bir duvar olarak anılmıştır. 150 kilometre boyunca devam etmektedir. Demir Çağı’nda yapıldığı düşünülmektedir. Bedevilerin duvarı kullandığı düşünülmektedir.

Piramitler

Giza Piramidi - Mısır

Giza Piramidi – Mısır

Mısır’da bulunan ve mezar yeri olarak kullanılan yerlerden biri de piramitlerdir. Üst sınıf insanlar piramitlere gömülmektedir. Keops Piramidi, Kefren Piramidi ve Mikerinos Piramidi bilinen en ünlü üç piramittir. Keops Piramidi dünyanın 7 harikasından biri olmuştur. Piramitlerin yapım aşaması ve kullanılışı insanların gözünde gizemli olan noktalardır.

Nazca Şekilleri

Nazca Şekilleri - Peru

Nazca Şekilleri – Peru

Peru’nun güney kısmındaki Nazca Çölü’nde yer alan Nazca Çizgileri, canlı varlıklar ile geometrik şekiller ağırlıklı olarak yapılmıştır. İnsanlar bu şekilleri uzaylıların yaptığını düşünmüştür. Yapılan çalışmalar sonucu Rosa Lasaponara adlı bilim insanı bu çizgilerin sulama sistemiyle alakalı olabileceğini açıklamıştır.

“Bu yapılar bugün bizim gördüğümüz halinden çok daha gelişkin yapılardı. Bunlar sayesinde yıllar boyunca yeraltı suları kullanılarak dünyanın en kurak yerlerinden biri olan bu vadide yoğun tarım yapmak mümkün olmuştu.”

Qin Shi Huang’ın Mezarı – Terracotta Askerleri

Qin Shi Huang'ın Mezarı - Çin

Qin Shi Huang’ın Mezarı – Çin

Qin Shi Huang, milattan önce 3. yüzyılda yaşamıştır ve Çin’in ilk hükümdarıdır. Qin Hanedanlığı’nın kurucusu olmuştur. Çin Seddi’nin temellerini yaptırmıştır. Öldükten sonra mezarına terracotta askerler konuldu. Bu askerlerin onu ölümünden sonra koruyacağına inandı. Her askerin yüzü farklı yapıldı.

Antikythera Düzeneği

Antikythera - Yunanistan

Antikythera – Yunanistan

Antikythera düzeneği yaklaşık olarak 2000 yıl önce oluşturulmuştur. Astronomi bilimiyle alakalı yapılan hesaplamalar için kullanıldığı düşünülmektedir. Halk arasında “en eski bilgisayar” olarak adlandırılmıştır. Yunanistan’a bağlı Antikythera Adası’nda (Küçük Çuha Adası) bulunmuştur.

Paylaş:

Bir Cevap Yaz

CANLI DESTEK