Göbeklitepe UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Şanlıurfa’daki Göbeklitepe arkeolojik alanının, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Miras Listesi’ne kabul edildi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada; Türkiye’nin “Göbeklitepe arkeolojik alanı”nın UNESCO Dünya Miras Listesi’ne adaylık başvurusunun, halen Bahreyn’in başkenti Manama’da devam eden Dünya Miras Komitesi 42. toplantısında kabul edildiği ve UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kaydedildiği belirtildi. Göbeklitepe arkeolojik alanının (UNESCO) Dünya Miras Listesi’ne girmesiyle Türkiye’nin söz konusu listeye kayıtlı alanlarının sayısının 18’e yükseldiği öğrenildi.

Dünyanın En Eski Tapınağı: Göbeklitepe

Dünyanın En Eski Tapınağı: Göbeklitepe

Göbeklitepe Şanlıurfa yakınlarında 12000 yıl önceden kalan ve Dünyanın ilk tapınağı olan arkeolojik bir kazı alanıdır.

Göbeklitepe’de ilk kazılar 1995 yılında başladı. On sekiz yıldır ortaya çıkarılan altı tapınaktan dördünün aynı döneme ait olduğu biliniyor. Günümüzden on iki bin yıl öncesine ait bu Göbeklitepe tapınaklar A, B, C, D, E ve F olarak adlandırılıyor. Jeomanyetik araştırmalar toprağın altında en az on dört tapınak daha bulunduğunu ortaya çıkardı. Çoğunlukla dairesel bir formda yapılan bu tapınakların bazıları spiral biçiminde ve hiçbir tapınağın çatısı yok. Eşmerkezli duvarlar ile çevirilen bu tapınakların yapım tarihinden yaklaşık bin yıl sonra Çayönü, Halan Çemi ve Nevali Çori’de benzer biçimde kült yapıların inşa edildiği biliniyor. Göbeklitepe’nin bu kült yapıların atası olma ihtimali çok yüksek.

Şanlıurfa’da, 12 bin yıllık geçmişiyle “tarihin sıfır noktası” olarak nitelendirilen Göbeklitepe’nin, UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmasıyla turizmde hareketlilik yaşanması bekleniyor.

Paylaş:

Bir Cevap Yaz

CANLI DESTEK