Vilnius Tarihi Merkezi

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Vilnius, Litvanya’nın başkenti ve en büyük şehridir. Vilnius 2009 yılında Avrupa Kültür Başkenti seçilmiştir. Baltık Denizi’nden 312 km uzakta yer alan şehir, çeşitli asırlarda yapılmış 1.500 kadar tarihi esere sahip Vilnius’un eski şehir bölümü Dünya Miras Listesi’ne alınmıştır.

Litvanya Büyük Dükalığı’nın siyasi merkezi, 13. yüzyıldan 18. yüzyıla kadar, Doğu Avrupa’nın çoğunun kültürel ve mimari gelişimi üzerinde derin bir etkiye sahipti. İstilalara ve kısmi yıkıma rağmen, Gotik, Rönesans, Barok ve klasik binaların yanı sıra ortaçağ düzeni ve doğal ortamının etkileyici bir kompleksini korumuştur.

Litvanya’lılar, Litvanya’nın diğer büyük milletleri, dilleri, dinleri ve kültürleri ile birlikte, Batı ve Doğu’nun etkilerinin birleştiği olağanüstü, çok kültürlü bir şehir olarak Vilnius’un gelişimini şekillendirdi. Orta Çağ’dan beri egemen olan Hristiyanlık ve Yahudiliğin artan önemi, St Michael, St Stephen, St Casimir, All Saints ve St Theresa’nın kiliselerini içeren bu dini toplulukların örnek niteliğindeki materyal tezahürlerine yol açtı.

Vilnius, birkaç yüzyıl boyunca geniş bir Doğu Avrupa bölgesindeki mimari ve kültürel gelişmeler üzerinde derin bir etki yapan bir ortaçağ vakfının seçkin bir örneğidir. Kent manzarasında ve koruduğu binaların zengin çeşitliliğinde Vilnius, beş yüzyıllık bir süre içinde organik olarak gelişen bir Orta Avrupa kasabasının istisnai bir örneğidir.

Tarihi binalar Gotik, Rönesans, Barok ve Klasik tarzlardadır ve ayrı bir görünüme, mekansal kompozisyona ve iç ve dış yüzey unsurlarına sahiptir. Büyük çeşitliliğe sahip bir şehir manzarası oluşturuyorlar ve aynı zamanda kapsayıcı bir uyum sergiliyorlar. Şehir manzarası, şehir planının genel şekli, sokaklar ağı, kareler ve parsellerin sınırları ile karakterize edilir. Kentsel örüntüün doğal ortamıyla ilgili unsurları, günümüzde korunan belirli silüetler, manzaralar ve manzaraları da belirlemektedir.

Litvanya’nın başkenti Vilnius şehrinde yer alan Vilnius Tarihi Merkezi, 1994 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak kabul edilmiştir.

Paylaş:

Bir Cevap Yaz

CANLI DESTEK