Kutub Minar ve Anıtları

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Hindistan Delhi’de Kuvvetii’i-İslam Camii’nin 50 m. güneyinde 13. yüzyılda inşa edilmiş zafer anıtı niteliğindeki minare Kutub Minar.

Hint-İslam mimarisinin başyapıtlarından kabul edilen kırmızı kumtaşı minare, 72,5 m. yüksekliği ile 14. yüzyılda Tac Mahal’in inşa edilmesine kadar Hindistan’ın, en yüksek yapısı olarak kalmıştır. Qutb Minar 2,75 m. çapında en yüksek seviyesinde 14.32 metreye kadar daralan, açısal ve yuvarlatılmış kanallar şeklinde inşa edilmiştir.

Çevresindeki arkeolojik alan, 1311 yılında inşa edilmiş, Hint – Müslüman sanatının başyapıtı sayılan ihtişamlı Alai-Darwaza Kapısı ve kuzey Hindistan’ın en eskilerinden olan Quwwatu’l-Islam dahil olmak üzere iki caminin inşa edildiği mezar yapılarını içermektedir.

Kutub Minar ve Anıtları

Gurlu hükümdarı adına Delhi’yi fetheden Kutbiddin Aybek tarafından, İslâmiyet’in Hindistan’da kazandığı zaferin sembolü olarak yapımı başlatılan eser; kendisinden sonra Delhi Sultanı olan damadı Şemseddin İltutmuş tarafından tamamlatılmış; 1368’deki onarım sırasında 5 katlı hale getirilmiştir. Selçuklu, Gurlu ve Gazneli mimarisinin izlerini taşır.

Minare, Kutub Minar adını yakınına 1235’te evliya Kutbiddin-i Bahtiyar Kaki’nin gömülmesinden sonra almıştır.

Hindistan Delhi’de yer alan Kutub Minar ve Anıtları, 1993 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak kabul edilmiştir.

Paylaş:

Bir Cevap Yaz

CANLI DESTEK